A táplálékkiegészítők biztonságos és hatékony használata - megfelelő egyensúly és mennyiség

Bizonyos táplálékkiegészítők között kölcsönhatások jöhetnek létre, amelyek befolyásolhatják felszívódásukat és hasznosulásukat a szervezetben.
Az alábbiakban egy pár hasznos információ, ajánlás, javasolt hatékony használat.

A zsír-oldékony vitaminoknak például szükségük van némi zsírra is, ami segíti a felszívódásukat. Ezért a vitaminbevitel mellett megfelelő mennyiségű zsiradékot is kell fogyasztani. Ajánlott evés közben, vagy után beszedni őket. Zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E- és K-vitamin
A táplálékkal bevitt vas kis mennyiségű hússal és C vitamint tartalmazó élelmiszerekkel együtt szívódik fel a legjobban.
A kalcium-felszívódást segíti, ha a táplálékkiegészítóket étkezés közben fogyasztja. A kalcium csontépítő hatását fokozza, ha magnéziummal együtt alkalmazza.
A C-vitamin például elősegíti a szabad gyökök semlegesítése közben oxidálódott E-vitamin regenerálódását, így célszerű együtt szedni a kettőt.
Milyen vitaminok és ásványi anyagok kombinálhatóak egymással?
A-vitamin: D-, B-, E-vitaminokkal és foszfor, kalcium és cink jelenlétében a leghasznosabbak.
B-vitamin: C-vitaminnal kombinálva a legjobb.
C-vitamin: kalciummal és magnéziummal fogyasztva a leghatásosabb
Vas: a C-vitamin segíti a vas felszívódását.
D-vitamin: Kalcium, foszfor, A- és C-vitaminnal együtt a leghatásosabb.
Kalcium: Nem használható vasat tartalmazó multivitaminokkal együtt.

A megfelelő mennyiség
A táplálékkiegészítők veszélytelenek, ha megfelelő adagban szedi azokat. A több azonban nem szükségszerűen jobb, sőt néha kifejezetten rosszabb. A szelén például sokféle betegségre, a szürke hályogtól a rák megelőzéséig ajánlott, de az ajánlott mennyiségnél már egy kicsivel is több hatására hajhullás és egyéb mérgezési tünetek jelentkezhetnek.
A táplálékkiegészítőkből kerülje a nagyobb adagok, különösen a rendkívül nagy mennyiségek, az úgy nevezett megadózisok alkalmazását.
A használat céljától függetlenül mindig tartsa be pontosan az ajánlott adagolást!

Ellenjavallatok a gyógyszer- és táplálékkiegészítők szedésénél
A fokhagyma például erősítheti a véralvadásgátlók hatását.
Az édesgyökér - amellett, hogy enyhíti az emésztési panaszokat és erősíti az immunrendszert - emelheti a vérnyomást.